-
Objavil: Tanja Matko
-
04/12/2024
Živila, ki preprečujejo nastanek Alzheimerjeve bolezni
Nekatera živila in hranila so povezana z zdravjem možganov in lahko pomagajo zmanjšati tveganje za Alzheimerjevo bolezen oz. jo celo preprečiti. Čeprav nobeno živilo ne zagotavlja preprečevanja bolezni, saj vplivajo tudi drugi dejavniki (predvsem stres in strupi iz okolja), lahko uravnotežena prehrana, bogata z naslednjimi živili, podpira kognitivno zdravje in veliko pripomore k preprečevanju.
1. Zdrave maščobe
- Kokosovo olje: MCT, ki lahko podpirajo energijsko presnovo v možganih.
- Mastne ribe (divji losos, skuša, sardine): vsebujejo DHA in EPA, ki so bistvene za delovanje možganov. Ker so ribe zelo onesnažene s težkimi kovinami in mikroplastiko, so boljša izbira omega-3 maščobe v obliki prehranskih dopolnil.
- Avokado: poln mononenasičenih maščob, ki podpirajo zdrave možgane, srce, ožilje in vse ostalo.
2. Živila, bogata z antioksidanti
- Zeleni čaj: vsebuje katehine in polifenole, ki preprečujejo oksidativni stres in vnetne procese.
- Jagodičevje (sploh borovnice): veliko antocianinov in drugih antioksidantov, ki ščitijo možganske celice.
- Temna čokolada (70 % kakava ali več): vsebuje flavonoide, ki izboljšajo spomin in zbranost.
3. Hranila, ki podpirajo možgane
- Jajca: so vir holina, ki je nujen za nevrotransmiter acetilholin in je ključen za spomin.
- Temno-listnata zelenjava (špinača, ohrovt, blitva): bogata z vitaminom K, luteinom in folati, ki podpirajo zdravje možganov.
- Brokoli: vsebuje veliko antioksidantov in spojin, kot je sulforafan.
4. Protivnetna živila
- Kurkuma: vsebuje kurkumin, ki lahko zmanjša vnetje možganov in amiloidne obloge.
- Ekstra deviško olivno olje: osnovni del mediteranske prehrane, povezan z zmanjšanim tveganjem za upad kognitivnih sposobnosti.
- Oreščki in semena (orehi, lanena semena, semena chia): vsebujejo veliko omega-3 in antioksidantov.
5. Živila, bogata s probiotiki
- Jogurt in kefir: Spodbujata zdravje črevesja, ki je vse bolj povezano z zdravjem možganov.
- Fermentirana živila (kislo zelje, kimči): vsebujejo koristne bakterije, ki lahko vplivajo na kognitivne funkcije.
Življenjski slog
Poleg prehrane lahko tveganje za Alzheimerjevo bolezen zelo zmanjšajo tudi redna telesna aktivnost, obvladovanje stresa, dovolj kakovostnega spanca in umska aktivnost (učenje novih stvari, reševanje križank ipd.).
Oddaj komentar
Morate biti prijavljeni, da lahko podate oceno.