-
Objavil: Vitalia.si
-
10/04/2015
Začimbe proti sladkorni
Začimbe ne dajejo hrani prijetne arome in okusa, temveč imajo mnoge tudi različne pozitivne učinke na zdravje.
Tako so raziskave pokazale, da imajo origano, majaron in rožmarin, ki so ene najpogosteje uporabljanih začimb, zdravilni učinek proti diabetesu tipa 2. za te začimbe so predhodne raziskave pokazale, da uravnavajo krvni sladkor, zato so jih raziskovalci vzeli pod drobnogled in podrobneje preučili njihov vpliv.
Origano (Origanum vulgare), majaron (Origanum majorana) in rožmarin (Rosmarinus officinalis) so testirali v sveži in posušeni obliki, da bi ugotovili, kako vplivajo na dva ključna encima, povezana z izločanjem inzulina in nekaterimi drugimi procesi. Ugotovili so, da tako svež kot tudi posušeni rožmarin in origano pozitivno vplivata na zdravje, pri čemer sveža oblika vsebuje veliko več antioksidantov polifenolov. Sta tudi izjemna zaviralca encima, ki pri normalnih pogojih odstranjuje odvečni inkretin iz telesa. Pri diabetikih je pomanjkanje inkretina povezano z visokim krvnim sladkorjem, zato se tudi pojavi potreba po znižanih ravneh tega encima, da se stanje popravi.
Po drugi strani pa so posušene komercialne verzije rožmarina, origana in majarona izjemno učinkovite pri zaviranju encima PTP1B, ki če je izločen ali zmanjšan, pomaga izboljšati toleranco na inzulin. Zmanjšanje tega encima tako ne le izboljša odziv telesa na zaužiti sladkor in na metabolizem, temveč tudi pomaga blokirati shranjevanje škodljivih maščob trigliceridov. “Potrebno je odkriti naravne snovi, ki pomagajo obvladovati to bolezen ,” so napisali raziskovalci.
Oddaj komentar
Morate biti prijavljeni, da lahko podate oceno.