-
Objavil: Vitalia.si
-
14/01/2016
Zakaj sta vegetarijanska in veganska prehrana še slabši?
Nekateri raziskovalci pravijo, da naj bi bilo uživanje zelenjave kar trikrat slabše glede plinov, ki se jih sprošča v okolje, kot uživanje svinjine.
Čedalje več raziskav in izkušenj posameznikov že leta kaže, da je prehrana brez ali z zelo malo mesa veliko bolj zdrava kot mesna prehrana. Prav tako je svetovna zdravstvena organizacija pred nekaj meseci uradno naznanila in priznala, da uživanje mesnih izdelkov povzroča rakava obolenja. In očitno so opozorila zalegla in je prodaja mesa in mesnih izdelkov upadla, saj so šli ‘mesarji’ v protinapad, kjer trdijo, da je uživanje zelenjave za okolje še slabše. Podobno je povedal nekdanji body builder in igralec Arnold Schwarzenegger na nedavni konferenci o klimatskih spremembah, ki se je odvijala v Parizu (United Nations Paris Climate Change Conference).
Po trditvah raziskovalcev z univerze Carnegie Mellon University naj bi ‘zelena hrana’ v ozračje spuščala še več toplogrednih plinov na kalorijo. “Uživanje solate je za okolje še trikrat hujše kot uživanje svinjine,” je povedal profesor Paul Fischbeck. “Veliko zelenjave potrebuje več virov na kalorijo kot si mislimo. Še zlasti jajčevci, kumare in zelena so slabi, če jih primerjamo s piščanci in svinjino.” Po njihovem torej zdrava prehrana bolj obremenjuje okolje, saj naj bi povečala porabo energije za 38 odstotkov, porabo vode za 10 odstotkov in poveča izpust toplogrednih plinov za 9 odstotkov.
Oddaj komentar
Morate biti prijavljeni, da lahko podate oceno.