Malinovi listi: Naravni zaveznik v nosečnosti in ob porodu
-
Objavil: Tanja Matko
-
06/12/2024
Malinovi listi, pridobljeni iz rastline rdeče maline (Rubus idaeus), so v tradicionalni medicini že dolgo cenjeni zaradi svojih koristi za zdravje, zlasti pri podpiranju nosečnosti in poroda. Čaj iz malinovih listov, znan kot “ženska rastlina”, slovi po tem, da lahko okrepi maternico, olajša porod in izboljša splošno reproduktivno zdravje. V nadaljevanju poglejmo njegove koristi. Koristi […]
Živila, ki preprečujejo nastanek Alzheimerjeve bolezni
-
Objavil: Tanja Matko
-
04/12/2024
Nekatera živila in hranila so povezana z zdravjem možganov in lahko pomagajo zmanjšati tveganje za Alzheimerjevo bolezen oz. jo celo preprečiti. Čeprav nobeno živilo ne zagotavlja preprečevanja bolezni, saj vplivajo tudi drugi dejavniki (predvsem stres in strupi iz okolja), lahko uravnotežena prehrana, bogata z naslednjimi živili, podpira kognitivno zdravje in veliko pripomore k preprečevanju. 1. […]
Kako vam lahko zelena kava pomaga shujšati?
-
Objavil: Tanja Matko
-
02/12/2024
Zelena kava, ki je narejena iz nepraženih kavnih zrn, je zaradi prisotnosti klorogenske kisline pogosto uporablja kot pomoč pri s hujšanju. Klorogenska kislina ima več učinkov na presnovo in upravljanje maščob. Preberite, kako vam lahko zelena kava pomaga shujšati. 1. Pospešuje metabolizem Klorogenska kislina lahko z vplivom na to, kako telo predeluje glukozo in maščobe, […]
Prebavni encimi: ključ do boljše prebave in zdravja
-
Objavil: Tanja Matko
-
29/11/2024
Prebavni encimi so naravno prisotne beljakovine, ki igrajo ključno vlogo pri razgradnji hrane v hranila, ki jih naše telo potrebuje za delovanje. Brez njih bi prebava postala neučinkovita, saj bi to povzročilo težave, kot so napihnjenost, slabša absorpcija hranil in prebavne motnje. Njihov pomen sega daleč onkraj prebave, saj lahko pomagajo pri številnih zdravstvenih težavah. […]
Pepsin in betain HCl: nepogrešljiva pomoč pri prebavi beljakovin
-
Objavil: Tanja Matko
-
28/11/2024
Pepsin in betain HCl imata izjemno pomembno vlogo pri prebavi. Ta dva elementa sta še posebej koristna pri razgradnji beljakovin in pri podpori optimalnega delovanja želodčne kisline, kar je ključnega pomena za celoten prebavni proces. Kaj je pepsin in kako deluje? Pepsin je eden glavnih encimov, ki jih proizvaja naš želodec. Aktivira se v kislem […]