-
Objavil: Vitalia.si
-
18/11/2012
Rdeči kvasni riž znižuje holesterol
Rdeči kvasni riž pridobivajo s fermentacijo rdečega riža s kvasovko Monascus purpureus.
Rdeči kvasni riž je podoben kvasnemu rižu, ki je pri nas v rabi za pripravo raznih kvašenih jedi, sojinih omak, miso paste ipd., na Kitajskem pa je že od antike poznan kot pomembna učinkovina v zeliščni medicini. Uživanje rdečega kvasnega riža kot prehranskega dopolnila je razširjeno v ZDA, vendar ga je v nekaterih zveznih državah mogoče dobiti zgolj na recept, saj so proizvajalci patentno zaščitili eno izmed njegovih učinkovin.
Raziskave in nižanje holesterola
Ena prvih ameriških raziskav je tako dokazala, da jemanje 2,4 gramov rdečega kvasnega riža dnevno v le osmih tednih nivo LDL slabega holesterola zmanjša za kar 22 odstotkov, nivo celotnega holesterola pa za 26 odstotkov. Dodatne študije so določile meje dnevnih količin, potrebnih za optimalno učinkovitost rdečega kvasnega riža, in sicer naj bi posameznik v ta namen zaužil med 1,2 in 2,4 gramov rdečega kvasnega riža dnevno. Ker gre za naravno sredstvo, je ustrezna količina odvisna tudi od vsebnosti posameznih učinkovin, ki nekoliko variirajo od proizvajalca do proizvajalca.
Ena najpomembnejših učinkovin rdečega kvasnega riža je monakolin K. Sekundarni metaboliti monakolini, ki jih v rdečem kvasnem rižu proizvaja kvasovka Monascus purpureus, so namreč tisto sredstvo, ki v jetrih zavira sintezo holesterola ter tako prispeva k vzdrževanju normalnih vrednosti holesterola v krvi. Tudi v spletni trgovini Vitalia.si je na voljo prehransko dopolnilo HealthSpark Rdeči kvasni riž, ki zagotavljajo dnevni vnos 10 mg monakolina K iz rdečega kvasnega riža, kar pomeni med 1,2 in 2,4 grama snovi. Ta količina v izdelkih pa seveda vsebuje tudi druge monakolinske in nemonakolinske spojine, ki imajo dodatne pozitivne učinke na organizem. Jemanje rdečega kvasnega riža se tako ne priporoča le ljudem, ki imajo težave s holesterolom, ampak tudi ob težavah s previsokim krvnim tlakom ali s prebavo; posameznikom, ki se premalo ukvarjajo s športom ali pa so na dieti. Rdeči kvasni riž je poleg tega primeren tudi za krepitev imunskega sistema ter za splošno vitalnost.
Proizvodnja rdečega kvasnega riža običajno poteka pod strogim nadzorom laboratorijev za raziskavo hrane, kar zagotavlja odsotnost kakršnih koli umetnih barvil in konzervansov. Prednost rdečega kvasnega riža je namreč ravno njegov naravni izvor, zaradi katerega rdeči kvasni riž nima takih stranskih učinkov, kot jih imajo mnoga druga dopolnila in zlasti ‘zdravila’ za nižanje ravni holesterola. Raziskave o učinkih rdečega kvasnega riža se tako tudi danes osredotočajo zlasti na njegovo zmožnost redukcije holesterola v krvi. Ena izmed raziskav UCLA School of Medicine leta 2008 se je tako osredotočala na primerjavo učinka rdečega kvasnega riža in simvastina, ‘zdravila’, ki je običajno v rabi za nižanje holesterola. Raziskava je vključevala dve skupini posameznikov z zvišanimi vrednostmi holesterola, od katerih je prva skupina 12 tednov uživala rdeči kvasni riž, druga skupina pa lovastatin. Obe skupini sta pri tem dosegli podobne stopnje znižanja ravni holesterola.
Odpravljanje prebavnih motenj, krepitev krvnega obtoka, zdravljenje diabetesa in protibolečinsko delovanje
Druge pozitivne učinke rdečega kvasnega riža, kot so urejanje prebave, krepitev krvnega obtoka, zdravljenje diabetesa in protibolečinsko delovanje, poznajo zlasti kitajski in japonski zdravniki in raziskovalci, z njihovimi odkritji pa postajamo vse bolj seznanjeni tudi v zahodnem svetu. Za pomoč pri razdraženem želodcu, diareji in počasni prebavi rdeči riž na Kitajskem uporabljajo že številne generacije. Rdeči riž je tam prav tako v rabi pri akupunkturi vranice, jeter, tankega in debelega črevesa.
Revija Medline Plus ameriškega združenja institutov za zdravje (National Institutes of Health) kot enega od najpomembnejših pozitivnih učinkov rdečega kvasnega riža izpostavlja izboljšano cirkulacijo krvi. Poleg tega zaradi koristi rdečega kvasnega riža za sladkorne bolnike predlaga dodatne študije in raziskave učinkov rdečega kvasnega riža na področju diabetesa. Tudi dr. John Chen v svojem članku iz 2004 v reviji Acupuncture Today poudarja pomen dodatnih raziskav na področju rdečega kvasnega riža, in sicer na področju protibolečinskega delovanja. V kombinaciji z različnimi drugimi zelišči namreč rdeči kvasni riž deluje protibolečinsko pri bolečinah zaradi poškodb.
Oddaj komentar
Morate biti prijavljeni, da lahko podate oceno.