-
Objavil: Vitalia.si
-
13/01/2015
Ribje olje ščiti možganske celice
Ljudje, ki redno uživajo ribje olje oz. omega-3 maščobne kisline, ki se nahajajo v mastnih ribah oz. ribjih oljih (navadno ribje olje, olje polenovke in krilovo olje), imajo večji volumen možganov ko so starejši, kar je ekvivalentno ohranitvi do 2 let zdravih možganov, pravijo strokovnjaki. Krčenje volumna možganov je namreč znak Alzheimerjeve bolezni in staranja.
V raziskavi so udeležencem merili količino omega-3 maščobnih kislin EPA in DHA v rdečih krvnih celicah. Po 10 letih, ko so bile stare v povprečju 78 let, so jim z magnetno resonanco izmerili volumen možganov in tiste, ki so imele več omega-3, so imele večji volumen možganov. Tiste, ki so imele dvakrat več omega-3 maščob (7,5 vs. 3,4 %) so imele kar 0,7 odstotkov večji volumen možganov.
“Višjo količino omega-3 maščob se lahko doseže s pomočjo prehrane in prehranskih dopolnil in rezultati raziskave kažejo, da je učinek na volumen možganov tak, da se zavira krčenje in ‘normalno’ izgubo možganskih celic oz. staranje možganov. Tako se pridobi približno dve leti oz. se za dve leti podaljša stanje zdravih možganov in odloži bolezen,” jer povedal avtor raziskave z univerze v južni Dakoti.
Tisti z višjo količino omega-3 maščob so imeli tudi za 2,7 odstotka večji hipokampus, predel možganov, ki ima pomembno vlogo pri spominu. Pri Alzheimerjevi bolezni začne hipokampus propadati celo preden se pokažejo simptomi.
Omega-3 maščobe lahko zaužijete v obliki mastnih rib kot so npr. skuše, losos in sardele, a čedalje večji problem predstavljajo težke kovine, ki se zaradi onesnaženih voda nabirajo v ribah. Zato so najbolj varna izbira preverjena prehranska dopolnila kot so npr. HealthSpark. Izbirate lahko med klasičnim ribjim oljem, oljem polenovke in krilovim oljem.
Oddaj komentar
Morate biti prijavljeni, da lahko podate oceno.