-
Objavil: Tanja Matko
-
06/11/2024
7 razlogov za zmanjšanje vnosa sladkorja
Sladkor je bil nekoč luksuz za bogate, danes pa je tako lahko dostopen, da se mu je skoraj nemogoče izogniti. Poleg tega, da ga vsebujejo torte, čokolade in druge sladice, se skriva tudi v nekaterih vaših najljubših živilih, vključno s sadjem, solatnimi prelivi, juhami in omakami, smoothiji za zajtrk, ploščicami za zajtrk in jogurti, kruhom in v alkoholu.
Večina sladkih izdelkov je poceni,, hkrati pa povzroča hudo odvisnost, zato ni presenetljivo, da je njihova poraba tako visoka. S sladkim in zadovoljujočim okusom pa pridejo tudi škodljivi učinki na zdravje.
Preberite si sedem razlogov, zaradi katerih boste dobro premislili o svojem uživanju sladkorja.
1. Ničelna hranilna vrednost
Sladkor je prisoten v številnih živilih, vključno s pecivom, brezalkoholnimi pijačami, kosmiči za zajtrk itd. Sladkor najdemo tudi v drugih oblikah, na primer v beli, rjavi in praškasti različici. Čeprav so sladkorji v živilih, ki se zdijo zdrava, npr. žitih, je dejanska hranilna vrednost teh sladkorjev enaka nič, saj so dodani zgolj za izboljšanje okusa izdelka.
In ne pozabimo, da so žita škodljiva že sama po sebi, saj sprožajo vnetne procese v telesu – in če temu dodamo še sladkor, smo res dobili izvrstno zdravje uničujočo kombinacijo. Dodan sladkor vsebuje veliko kalorij, vendar ne vsebuje nobenih hranil, zato ga pogosto označujejo kot “prazne kalorije”.
2. Nevarnost preobremenitve jeter
Sladkor se pred vstopom v krvni obtok iz prebavnega trakta razgradi na dva enostavna sladkorja: glukozo in fruktozo.
Prvega, glukozo, najdemo v vseh živih celicah na planetu. Če tega sladkorja ne dobimo s prehrano, ga naše telo proizvaja samo, zatorej njegovo uživanje ni nujno – v nobeni obliki.
Drugi, fruktoza, je drugačen. Tega sladkorja naše telo ne proizvaja naravno in ga fiziološko sploh ne potrebujemo. Fruktoza se po zaužitju presnovi in se zadrži v jetrih, kar je v redu, če je ne zaužijemo preveč. Kadar ljudje zaužijejo velike količine sladkorja, lahko fruktoza preobremeni jetra in jih prisili, da fruktozo spremenijo v maščobo.
To lahko privede do zamaščenosti jeter in številnih drugih zdravstvenih težav. Sadje vsebuje fruktozo, zato z njim ni dobro pretiravati. Ne pozabimo, da so naši predniki jedli le lokalno in sezonsko sadje, ne pa celo leto in iz celega sveta.
3. Škodljivi učinki na hormone in možgane
Kot vemo, različna živila in pijače na telo vplivajo na različne načine. Študije so pokazale, da fruktoza negativno vpliva na delovanje možganov in zaviranje apetita. V primerjavi z zaužitjem glukoze fruktoza povzroči večji občutek lakote po zaužitju hrane, saj težko sproži centre za sitost v možganih, ki telesu sporočajo, kdaj ste siti.
Ker kalorije iz sladkorja ne zadovoljijo vaših potreb po lakoti, se posledično poveča tveganje za večji vnos kalorij od potrebnega, zaradi česar ste izpostavljeni debelosti, sladkorni bolezni in drugim resnim zdravstvenim težavam.
4. Sladkor močno zasvoji in spodbuja prenajedanje
Sladkor ima močan vpliv na centre za nagrajevanje v možganih, negativno vpliva na kemijo naših možganov, zaradi česar si želimo več in pojemo več. Ko uživamo hrano z visoko vsebnostjo sladkorja, se v območju nucleus accumbens v možganih sprosti velika količina dopamina. Če jih uživamo pogosto in v velikih količinah, se receptorji za dopamin začnejo slabše uravnavati, kar pomeni, da je receptorjev za dopamin manj.
To posledično ublaži učinek teh živil ob naslednjem zaužitju, kar pomeni, da boste v naslednjem obroku potrebovali več sladkorja, da bi dobili enako raven nagrade. To je lahko še posebej nevarno za ljudi, ki so nagnjeni k zasvojenostim, saj lahko postanejo odvisni od te hrane in izgubijo nadzor nad njenim uživanjem. Zaradi močnega učinka na centre za nagrajevanje v možganih delujejo sladkor in druga nezdrava hrana podobno kot droge, ki se zlorabljajo, zato so lahko zelo škodljivi za zdravje.
5. Spodbuja bolezni srca
Bolezni srca so na svetu ubijalec številka ena. Več desetletij so trdili, da so za to krive nasičene maščobe, vendar so nove študije pokazale, da so nasičene maščobe pravzaprav precej neškodljive. Zato mora bolezen povzročati nekaj drugega. Vse več dokazov kaže na to, da je pri njenem nastanku lahko kriv sladkor in ne maščobe, saj fruktoza škodljivo vpliva na presnovo.
Po podatkih nedavne študije v reviji JAMA: Internal Medicine so imeli tisti, ki so 17 do 21 odstotkov kalorij dobili iz dodanega sladkorja, 38 odstotkov večje tveganje za smrt zaradi bolezni srca in ožilja kot tisti, ki so le 8 odstotkov kalorij zaužili iz dodanega sladkorja.
6. Uničuje zobe
Sladkor je zelo škodljiv za zdravje ustne votline. Zagotavlja lahko prebavljivo energijo za slabe bakterije v ustih, kar pomeni, da so vaši zobje izpostavljeni visokemu tveganju za gnitje in propadanje. Dolgotrajna izpostavljenost sladkorju lahko povzroči obsežna zobozdravstvena dela v prihodnosti in celo izgubo zob.
7. Oropa vas energije in mineralov
Sladkor izčrpava številne vitamine in minerale v našem telesu. Magnezij se porablja ob njegovi predelavi in ko se sladkor v krvi zviša, se pojavi val inzulina, ki izčrpa še cink. Poleg tega naše telo pri predelavi sladkorja porablja tudi kalij, krom in vitamine skupine, ki so ključni za ohranjanje energije in serotonina, potrebnega za spanje.
Tako smo najprej, ko zaužijemo večjo količino sladkorja, polni energije, nato pa sledi hiter padec, kar pojasnjuje, zakaj se počutimo utrujeni, zbiti in počasni.
Poleg tega sladkor tudi zmanjšuje količino želodčne kisline, ki je ključna za prebavo, in odvzema minerale kostem.
Prekomerno uživanje sladkorja je povezano tudi z debelostjo, presnovnimi motnjami, sladkorno boleznijo, rakom, depresijo in kognitivnimi motnjami.
Oddaj komentar
Morate biti prijavljeni, da lahko podate oceno.